CHCI SCHŮZKU

3 příklady, jak monitorování výroby pomáhá
firmám

V roce 2021 jsou pro výrobní společnosti aktuální data z provozu doslova životně důležitá. Bez správných informací totiž nemůžete efektivně pracovat na soustavném zlepšování, což postupně vede až ke ztrátě těžce vybudované pozice na trhu. 

Monitorování výroby vám pomůže v řízení podniku a odhalení skrytých kapacit. Obvykle firmám přináší úspory v desítkách procent. Dneska už navíc můžete mít dokonalý přehled o výrobě za několik tisíc měsíčně i v menších a středních podnicích.

Jak konkrétně vám monitorování výroby pomůže? To vám představíme na 3 příbězích.

Nenechte operátory přechytračit systém

Stalo se to v malé vesnické hospůdce. To si takhle zrovna pochutnávám na pozdním obědě po obchodní schůzce a najednou se u vedlejšího stolu začnou bavit dva chlapíci o zajímavém tématu. 

„Hele, kámo. Přišel jsem na super nápad, jak si na noční trochu pospat.

„Nekecej, Milane!“

„Fakt. Mám tríček, jak to trochu ošulit. Musíš tohle, támhle, džibr džabr…“ rozhazuje u toho kudrnáč rukama a oba se hlasitě řechtaj.

„Když udělám o trochu víc kusů ráno, můžeš si v klidu na hoďku dáchnout. Denní norma bude zhruba sedět a Novák nic nepozná. A příště si zas schrupnu já.“

„To říkám pořád, tebe je ve fabrice škoda,“ poplácá Milana po zádech.

Jak by řekl Robert Záruba: „Klasická česká chytrost!“ 

Jenže tohle je jenom špička ledovce. To vám říkám ze svých zkušeností. Kolikrát byste se divili, co všechno se „za zády“ vedoucích ve výrobách odehrává.

Přitom stačí na vaše stroje přidělat krabičky IQHUBS a máte aktuální data z výroby přímo v mobilu. Najednou budete přesně vědět, kdy stroje vyráběly, a kdy si dali zaměstnanci šlofíka. Hodně firem už takhle odhalilo, že jejich stroje nejedou na 100 %, ale sotva na 70 % a někdy ještě mnohem, MNOHEM méně. 

Kromě denní normy se vždycky vyplatí sledovat i další ukazatele. Pokud máte totiž ve firmě nastavenou denní normu, zaměstnanci se snaží „jenom“ splnit normu. Moc dobře vědí, že nesmí dělat moc pomalu, protože by nedostali prémie. Zároveň ale nesmí pracovat ani moc rychle, aby si toho někdo náhodou nevšiml a normu nezpřísnil.

Pomocí monitorování výroby snížíte počet odstávek 

Když se nečekaně zastaví výrobní linka, je to vždycky… no však víte, malér. Každá minuta znamená obrovské ztráty, odložení termínů a nové šediny na hlavách vedoucích pracovníků. 

Netrvá to dlouho a po hale začne hemžení jako v mraveništi. Karel uhání servisáka. A když už po téměř nekonečné době konečně dorazí na místo, teprve se snaží odhalit, co se vlastně stalo. Co se zase rozbilo. Kouká do návodu, kroutí hlavou, a pak někam volá. Nakonec začne lomit rukama a nervózně se ošívat.

„Šéfe, ten náhradní díl zrovna nemáme na skladě.“ 

Tohle už dneska naštěstí řešit nemusíte. Monitorování výroby pro vás znamená:

  • včasné varování před blížící se poruchou
  • zvýšení efektivního využití strojů a zařízení (snížení odstávek)
  • lepší využití času na servis
  • dostatek času na objednání náhradních dílů
  • méně práce s plánováním servisů a odstávek
  • snížení nákladů na údržbu

Neinvazivní čidlo na baterky, které vydrží několik let provozu, umí zaznamenávat počet vyrobených kusů, vibrace, dynamiku růstu teplot (třeba na ložisku) a mnoho dalších informací, se kterými bude mít údržba dokonalou představu o reálném stavu zařízení. 

Konec (ne)zkreslených dat v Excelu

Papírování vám peníze nevydělá. Pokud teda zrovna nejste státní úředník, ale o těch v článku psát nechci a nebudu. Pro výrobní společnosti je neustálé vyplňování různých papírů jenom nutné zlo, které člověka odvádí od práce. 

Přesto se v mnoha menších a středních výrobách stále zbytečně utrácí dost peněz za přepisování neaktuálních a nepřesných dat. Vypadá to asi následovně.

Marek v dílně zapíše požadované informace na kus papíru. Už v tomhle bodě často dochází ke zkreslení informací, protože:

  • Něco zapomene zapsat.
  • Něco se mu nechce dělat na 100 %, protože musí vyzvednout dítě ze školky a spěchá.
  • Něco záměrně trochu „poupraví“, aby všechno sedělo a vedení bylo spokojené. 

Potom se onen papír vydá na strastiplnou cestu napříč továrnou, a pokud se neztratí, dorazí až k Lucii, která pronese: „Ježiši, zase to přepisování,“ a s radostí sobě vlastní se pustí do vyplňování tabulek v Excelu. Další z bodů, ve kterém může dojít ke zkreslení dat.

Když všechno dobře dopadne, povolané osoby mají (ne)zkreslená data z výroby k dispozici za 1 až X dní.

Teď si představte situaci B. Data z výroby sbírá čidlo, které nemá důvod podvádět. Informace se automaticky ukládají na zabezpečený cloud. Výpočetní technika sama provádí průběžnou analýzu a zpracovává data do přehledné podoby.

Potom se může majitel, ředitel výroby, kvalitář i mistr kdykoliv a kdekoliv podívat na aktuální data z výroby na svém telefonu. Povolaný člověk si tak může třeba i na dovolené během pár desítek vteřin zkontrolovat, jestli ve firmě všechno běží podle plánu.

Funkční monitorování výroby bez starostí už do 14 dní

Čím dříve začnete výrobu měřit, tím více ušetříte a vyděláte. S IQHUBS nemusíte na nic čekat. Přehled o výrobě získáte už do 14 dní od objednání. Instalace senzorů je snadná a neinvazivní, takže vaši zaměstnanci si s namontováním hravě poradí. Osazení jednoho stroje běžně trvá jenom pár minut. Všechno navíc hravě zvládnete bez IT oddělení. 

Udělejte konečně první krok ke skutečně efektivní výrobě. Vyplatí se vám to.